Felicia Pettersson, säkerhetssamordnare i Laholm, och Ulf Severinsson, styrkeledare på räddningstjänsten i Laholm. Foto: SVT

Giftrök i kläder hälsofara för brandmän

Uppdaterad
Publicerad

När brandröken sätter sig i räddningstjänstens kläder och sprids i deras fordon och på stationen utsätter sig brandmännen för risken att drabbas av allvarliga sjukdomar. Nu ska räddningstjänsten i Laholm skapa nya rutiner för att minska den risken.

Projektet heter Friska brandmän och startades i Skellefteå för drygt tio år sedan. I Halland har Räddningstjänsten Väst och Räddningstjänsten i Halmstad ganska nyligen hängt på projektet och nu alltså även gänget i Laholm. Först med att berätta om detta var Lokaltidningen Båstad/Laholm.

Det handlar i första hand om att ändra rutiner på brandstationen och i sättet att arbeta för att minska spridningen av de hälsofarliga kemiska föreningar som sätter sig i kläderna i samband med bränder.

– Det finns forskning som visar att det kan finnas en risk för sjukdomar senare i livet för brandmännen, förtydligar Felicia Pettersson, som är säkerhetssamordnare i Laholms kommun, för SVT Nyheter Halland.

Ska köpa tvättmaskiner

I Laholm har det satsats 400.000 kronor i projektet. Större delen av pengarna kommer att gå till moderna tvättmaskiner som klarar av att få bort röklukten och gifterna från de kontaminerade larmställen.

Läs också: Tommy fick cancer av jobbet som brandman

– Det är via huden, andningen och munnen som man kan få i sig de här ämnena. Det kan vara olika ämnen, även okända sådana, men det vi tittar främst på är sotpartiklar som hamnar på larmställen. Det är den exponeringen vi vill minska, säger Felicia Pettersson.

”Lite macho med smutsiga kläder”

Hittills har responsen från personalen i Laholm varit positiv.

– Det handlar om tänket när man åker hem från larm. Att man inte sätter sig i bilen med smutsiga kläder och att man rengör utrustningen man använt, säger styrkeledaren Ulf Severinsson och fortsätter:

– Det är väl lite macho när kläderna är lite smutsiga, så än så länge så är inte alla jätteduktiga på att tvätta. Den biten måste vi jobba med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.