• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Reporter Jesper Henke. Foto: SVT

Granskningen av skräptomter nominerad till Guldspade

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skräptomter såldes till mellanöstern. Köparna lockades av förhoppningen om att det automatiskt skulle ge dem uppehållstillstånd. Allt uppdagades i en granskning av SVT Hallandsnytt.

Bakom granskningen står Jesper Henke och Sandy Hansson.

Hur känns det att vara nominerad till en guldspade?

Skräptomter säljs till Mellanöstern

– Det känns jättespännande och jättekul!

Hade du några föraningar?

– Jag hade ju någonstans hoppats men jag har ingen aning om hur de här jobben uppfyller kriterierna.

Har du varit nominerad någon gång tidigare?

– Jag har aldrig varit nominerad till någonting över huvud taget.

Så varför tror du att nomineringen kom nu?

– Det är en pikant historia och det är många oväntade vändningar. Sedan är det en historia som börjar i det absolut minsta man kan tänka sig och så blir det en ganska stor grej av det.

Kan du berätta om granskningen?

– Det började med ett gäng förfallna hus, sedan visade det sig att de här husen säljs till kraftiga överpriser till spekulanter i mellanöstern, och att de som köper husen mer eller mindre tror att det ska vara en möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige.

För knappt en månad sedan uppmärksammades skräptomten i Hylte ännu en gång. Huset såldes och de nuvarande ägarna finns i Egypten. Kommer granskningen att sluta här eller finns det någon fortsättning?

– Jag har fått kontakt med flera personer som bor i Egypten och jag skulle vilja berätta deras historia varför de köpt husen, men jag vet inte om jag kan göra det inom ramen för Hallandsnytt.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

– Det beror helt på hur juryn resonerar. Det är klart att det finns en liten chans, men jag är väldigt glad att jag fått en nominering.

Även Västnytts granskning nominerad

Guldspaden delas ut av Föreningen grävande journalister under Grävseminariet den 22 mars.

Även SVT Västnytt har fått en nominering till en Guldspade i kategorin lokal-tv för granskningen ”Olaglig kartläggning av hyresgäster”, av Samir Bezzazi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet