Stena Nautica i Varbergs hamn. Foto: SVT

Grenåfärjans framtid är hotad

Uppdaterad
Publicerad

Färjeförbindelsen mellan Varberg och Grenå kan komma att försvinna. Varbergs kommun har nämligen inte lyckats få till ett avtal med Stena Line kring den planerade hamnflytten i Varberg.

Det här rapporterar Hallands Nyheter. Varbergs kommun har länge försökt få till ett avtal med Stena Line, eftersom man vill att rederiet ska acceptera en flytt av färjeläget till Farehamnen där man vill ha den nya terminalen.

Flytten hör samman med Varbergs stadsutvecklingsprojekt där bland annat bygget av Varbergstunneln ingår. Färjan måste vara borta från sin nuvarande plats 2019 eller möjligtvis 2020 för att arbetet med tunneln och Västerport ska kunna inledas.

Arbetet inleds redan i vår

Men något avtal har ändå inte skrivits under av Stena Line, trots att kommunen ska börja projektera Farehamnen nu i vår. SVT Nyheter Halland har pratat med Stena Lines presschef som är förtegen om utvecklingen.

– Det är en diskussion vi för med kommunen och internt. Men när kommunen nu vill göra ett nytt avtal så blir vi ju en del av den processen för det är klart att det påverkar vår verksamhet, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line till SVT Nyheter Halland.

Invigdes 1960

Oavsett hur de interna diskussionerna går så är det snålt om tid för att verkliga planerna för den stora investeringen.

– Ska det byggas ett nytt färjeläge behöver vi färdigställa det under 2019 för att tidsplanen ska hålla. Stena Line har vetat om att vi har ett stadsutvecklingsprojekt en längre tid, och att det innebär en flytt av färjeläget. De konkreta förhandlingarna startade förra året, säger kommundirektör Carl Bartler till Hallands Nyheter.

”Viktig linje för oss”

Den nya färjeterminalen beräknas kosta 293 miljoner kronor. Kommunen vill att Stena Line ska stå för notan, enligt Hallands Nyheter. Det här är något som Stena Line i dagsläget inte vill kommentera.

På sikt, hur viktig är linjen Varberg-Grenå för er?

– Linjen i sig är en viktig linje för oss, den saken är det inget snack om, säger Jesper Waltersson till SVT Nyheter.

När tror du vi får svar på framtiden för färjeläget?

– Jag vet inget tidsperspektiv. Det beror helt på de diskussioner och förhandlingar som pågår så det är svårt att säga när det blir klart, säger Jesper Waltersson.

Linjen mellan Varberg och Grenå invigdes 1960.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer