Sommarens hetaste grilltips Foto: SVT

”Grillning har nått en ny nivå i Sverige”

Nu verkar den mer avancerade grill och röktraditionen från Södern smyga sig in i Sverige. Grillmästare 2016 blev Martin Nordh från Falkenberg. Här är de bästa tipsen du måste ha koll på om du vill imponera vid grillen i sommar.

– Vill man imponera ska man grilla direkt på kolen, säger Martin Nordh och slänger en stor bit kött på glöden.

Det kallas dirty grilling och är en uråldrig metod som fått nytt liv och är trend just nu. Köttet får lite sotiga kanter men det är ingen fara säger Nordh. Det viktigaste är att inte lägga köttbitar direkt på briketter för de har bindningsmedel i sig som är hälsofarligt. Effekten man får är en starkare grillsmak i maten.

Rökt laxsida

– Sedan tycker jag om stora bitar. Att röka en hel laxsida i en klotgrill är inga problem. Det enda som man behöver tänka på är att det inte ska bli för varmt, säger han.

Använd lite kol i ena kanten av grillen. Se till att den inte blir varmare än 120 grader. Lägg på en bit trä, al eller fruktträd på glöden eller på gallret. Det tar mellan 45 minuter till en timme innan laxen är klar.

TV: Se hela inslaget här

Bytte karriär

Efter tävlingen lyckades han byta karriär till avancerad grillkock. Han köpte en massa grillar, bland annat två stora amerikanska ”smokers” på flera hundra kilo och startade ett företag. Grillarna brukar rulla runt på en släpvagn till olika beställningsjobb i Halland. 

– Efterfrågan av avancerad grill-teknik har nått en ny nivå i Sverige, säger han när vi träffade honom utanför Vallarnas friluftsteater i Falkenberg där ett tiotal grillar startades för kvällens gäster.

FEM SNABBA TIPS

Visa

Använd inte tändvätska

Rödsprit ger maten en bismak. Stearinbaserat tändpapper, tändkuber, braständare, elltändare eller skorstenständare är att föredra.

Använd lagom med kol

”If you're lookin' you ain't cookin'” Ett ordspråk från amerikanska pit-masters. Maten tillreds bättre när grillen delvis får agera ugn. Maten får en knaprig yta, blir genomstekt och får rikligt med grill-smak.

Low and slow

Att tillreda mat länge i en vanlig grill är fullt möjligt. Det viktigaste är att det inte blir för varmt. Lite träbitar på glöden gör att maten röks och får en extra smakdimension. Temperaturen ska vara mellan 100 och 120 grader. En bit kött måste rökas i flera timmar beroende på vilken styckdel det är och storleken på den. 72 grader innertemperatur rekommenderas.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer