Försvarsadvokaten Lars Brandel berättar mer om bondens inställning och vad som ledde fram till händelsen i klippet ovan. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Grisbondens försvarsadvokat: ”Drabbades av utmattningssyndrom”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagare har en grisbonde från Halmstads kommun låtit 130 grisar svälta ihjäl på en gård. Men grisbonden erkänner sig inte skyldig till djurplågeri.

Åklagaren yrkar på att grisbonden i första hand ska dömas för djurplågeri och i andra hand för brott mot djurskyddslagen.

Det sistnämnda handlar om att grisbonden inte avlivat grisarna på ett korrekt sätt. Föreskrifterna säger att en bultpistol eller kulvapen ska användas direkt in i hjärnan och därefter avblodning av djuret.

Att avlivningen inte skett enligt föreskrifterna erkänner grisbonden. Men till skillnad från åklagaren menar han att han har avlivat grisarna och att de alltså inte dött av svält.

Försvarsadvokaten Lars Brandel berättar mer om bondens inställning och vad som ledde fram till händelsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.