I den lilla byn Carrbridge i de skotska högländerna kommer man under lördagen kunna höra säckpipor sjunga i grötens tecken, då den 25:e upplagan av världsmästerskapen i grötkokning, World Porridge Making Championship, avgörs.
En prestigefylld tävling för grötfantaster där vinnarna från respektive landskamp runt om i världen tävlar mot varandra, för att göra upp om vem som egentligen lagar den bästa gröten.
Priset är en gyllene grötslev vid namn The Golden Spurtle – den gyllene grötsleven.
Vill försvara titeln
En av de som kommer delta är den nuvarande världsmästaren Ellinor Persson från Påarp strax utanför Halmstad.
– Det är en rolig och tokig tävling med underbara människor som arrangerar det, och sen så måste jag försvara titeln eftersom man är en ”vinnarskalle” som vill vinna, säger Ellinor Persson.
Specialgrötsklassen
I Grötkoknings-VM finns två olika tävlingsgrenar. Den ena är traditionell gröt vilket betyder att man enbart får använda krossad havre, salt och vatten som ingredienser.
I den andra grenen som kallas specialklassen är det enbart kreativiteten som sätter stopp för vad som görs med gröten, och bäst i den här grenen är Per Carlsson från Steninge.
Han kammade hem första plats förra året med sin karamelliserade gröt, smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde som sen blev toppas med flamberade havtorn och ytterligare lite grädde.