Ellinor Persson firar förra årets vinst i Grötkoknings-VM. Foto: Privat

Ellinor Persson från Påarp försvarar titeln i Grötkoknings-VM

Uppdaterad
Publicerad

Krossad havre, salt och rätt mängd vatten är receptet när världsmästaren Ellinor Persson under lördagen ska försvara titeln i Grötkoknings-VM i Skottland.

– Det är väldigt spännande och det är mycket fjärilar i magen. Men det är bara att ha kul, jag har med mig familjen så det här kommer bli bra

I den lilla byn Carrbridge i de skotska högländerna kommer man under lördagen kunna höra säckpipor sjunga i grötens tecken, då den 25:e upplagan av världsmästerskapen i grötkokning, World Porridge Making Championship, avgörs.

En prestigefylld tävling för grötfantaster där vinnarna från respektive landskamp runt om i världen tävlar mot varandra, för att göra upp om vem som egentligen lagar den bästa gröten.

Priset är en gyllene grötslev vid namn The Golden Spurtle – den gyllene grötsleven.

The Golden Spurtle – den gyllene grötsleven som vinnaren i tävlingsgrenen traditionell grötkokning får. Foto: Privat

Vill försvara titeln

En av de som kommer delta är den nuvarande världsmästaren Ellinor Persson från Påarp strax utanför Halmstad.

– Det är en rolig och tokig tävling med underbara människor som arrangerar det, och sen så måste jag försvara titeln eftersom man är en ”vinnarskalle” som vill vinna, säger Ellinor Persson.

Specialgrötsklassen

I Grötkoknings-VM finns två olika tävlingsgrenar. Den ena är traditionell gröt vilket betyder att man enbart får använda krossad havre, salt och vatten som ingredienser.

I den andra grenen som kallas specialklassen är det enbart kreativiteten som sätter stopp för vad som görs med gröten, och bäst i den här grenen är Per Carlsson från Steninge.

Han kammade hem första plats förra året med sin karamelliserade gröt, smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde som sen blev toppas med flamberade havtorn och ytterligare lite grädde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.