Gyllene Tider-trummisen Micke Syd Andersson jagade inbrottstjuvar på onsdagskvällen. När han konfronterade de misstänkta gärningsmännen sprejade han röd färg på deras kläder. Till höger syns den röda färgen på Micke Syd Anderssons hand. Foto: TT/Privat

Gyllene Tider-profil i dramatisk jakt på inbrottstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Matlagningen hemma hos Micke Syd Andersson slutade med dramatisk jakt efter inbrottstjuvar. Gyllene Tider-profilen från Harplinge skrämde i väg de misstänka gärningsmännen och lyckades spreja dem med färg.

– Det var ”slåss eller fly” som gällde, säger Micke Syd Andersson.

Det var på onsdagskvällen som polisen larmades om ett pågående inbrott i södra Stockholm. Mikael Syd Andersson, känd som trummis i Gyllene Tider, och hans fru Helena stod i köket när grannarna fick ovälkommet besök.

– Vi skulle fixa käk när vi hör att grannarnas larm gick i gång. När Helena tittade upp såg hon flera personer gå omkring där inne med ficklampa, säger han och fortsätter:

– Helena började skrika att ”du måste dit”, och då var det bara en sak som gällde. Jag hämtade min sprej och sprang dit.

Var det självklart att springa dit?

– Det var ”slåss eller fly” som gällde. Jag blev förbannad att någon gör så här mot våra grannar. Men visst, man vet aldrig var det är för pajsare som gör inbrott. De kan ju vara beväpnade.

Sprejade röd färg på de misstänkta

När Micke Syd Andersson kom fram till bostaden hoppade tre män ut genom ett fönster. Han lyckades spreja röd färg på en av männen, som sedan satte fart mot ett skogsparti.

Polisen var snabbt på plats och sökte med hundförare efter de misstänkta gärningsmännen. Polisen har inte lyckats gripa någon efter händelsen, och Micke Syd Andersson hade dagen efter dubbla känslor kring det inträffade.

– Jag går lite som i en dimma i dag och sov inte så bra då det är en massa minnen som spelas upp. Samtidigt gjorde vi iallafall något för att hjälpa några i vår närhet. Vi gjorde allt vi kunde. Den känslan är skönare att bära än om vi inte gjort något.

Har du jagat tjuvar förr?

– Ja, det har hänt en gång tidigare på samma gata. Det är viktigt med grannsamverkan. Om vi hade varit fem personer i går så hade vi kanske fått fast gärningsmännen, avslutar Micke och konstaterar att den röda färgen från sprejflaskan fastnat på både hans händer och byxor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.