Mollie Andersson, Alice Johansson, Li Fransson och Sara Johansson går alla i nionde klass på Getingeskolan. Foto: SVT

Hör niondeklassarna om otryggheten

Uppdaterad
Publicerad

Omkring hälften av alla 15-åringar i Sverige uppger att de blivit utsatta för brott, visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Hör niondeklassarna från Getingeskolan berätta om deras erfarenheter.

Rapporten Skolundersökningen om brott, som Brå släppte på torsdagen, visar att antalet tjejer och killar som utsatts för brott ökat med fyra procent sedan förra året. Då uppgav 47 procent att de utsatts, i år 51.

Men det skiljer sig mellan könen. Killarna uppger att stöld är det vanligaste brottet, medan tjejer menar att de utsätts för sexualbrott.

Skolan vanligaste brottsplatsen

28 procent av tjejerna uppger att de drabbats av sexualbrott, jämfört med åtta procent av killarna.

Den vanligaste formen av sexualbrott är fysiska kränkningar, medan det är mindre vanligt att utsättas för sexuell handling genom tvång.

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för misshandel, hot och sexuella kränkningar och ”en betydande andel” elever säger att de medvetet undvikit vissa personer, platser och aktiviteter eller hållit sig borta från skolan en hel dag, av oro för att återigen råka ut för brott.

I klippet berättar fem niondeklassare från Getingeskolan om sina erfarenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.