Halland bäst på solceller

Publicerad

Mätt per invånare blir effekten 29,9 W per person. Vilket är bäst i Sverige. Totalt produceras 9533 kW i länet.

– Installationen av solceller har nu börjat ta fart på allvar i Sverige både bland företag och privatpersoner. För hallänningar innebär det en möjlighet att sänka sina energikostnader på sikt och bidra till 100 procent förnybar el i Sverige, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Det har blivit billigare att köpa solceller. Kostnaden har minskat med 75 procent sedan 2010. 

I Halland har effekten som ges av solenergi ökat med 300 procent från 2014. Mycket handlar om den stora park med solceller som bygds i Varberg. Sett per invånare blir det 29,9 watt per person vilket är bäst i Sverige.

Tittar man på total effekt så ligger Skåne först följt av Stockholm län och Västar Götaland. Halland hamnar på femte plats.

– Solceller är ett bra exempel på den pågående omställningen inom energisektorn och hur privatpersoner kan producera sin egen förnybara el. Exempelvis räcker ungefär 15 kvadratmeter på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.