Halland – Kritik mot föråldrat datasystem för vårdcentraler

Publicerad
Landstinget i Halland vill införa ett gemensamt journalsystem på samtliga vårdcentraler i hela södra Halland.

Ett datasystem som kritikerna menar är så föråldrat och ineffektivt att det går ut över arbetsmiljön. Trots att Arbetsmiljöverket nu granskar systemet, väljer Landstinget Halland ändå att fortsätta med införandet.

76 musklick bara för att boka om en patient, så ser vardagen ut för de läkarsekreterare som jobbar på vårdcentralen i Åsa. Ingen annanstans i Halland har man lika mycket erfarenhet av journalsystemet VAS som just här. Åsa var nämligen först ut i Halland med att få VAS, och har nu bråttats med systemet i snart ett års tid.

VAS står för Vårdadministrativt system och ett IT system som föddes i Norrbotten i början av 90-talet. Idén är att skapa en sammanhållen elektronisk journal som följer patienten mellan olika vårdgivare. En patient, en journal, det är mantrat bakom införandet av VAS i Halland. Och även om idén låter bra har införandet VAS satt igång en storm av protester. En storm som alltså har sitt epicemtrum på vårdcentralen i Åsa. Och trots att de som arbetar på vårdcentralen ända från början har har påtalat bristerna med systemet så upplever dom att dom haft svårt att få gehör för sin kritik.

Distriktsläkarföreningen i Halland såg till sist ingen annnan utväg än att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket, som i torsdags i förra veckan besökte Halland för att bilda sig en uppfattning om huruvida VAS ska klassas som ett arbetsmiljöproblem eller inte.

Men från Landstingets sida har man bestämt sig. Det 15 år gamla dos-baserade journalsystemet från Norrbbotten är framtiden, och just nu är man i full färd med att införa systemet på samtliga vårdcentraler i södra Halland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer