Per Danielsson, nationell samordnare för stranderosion vid Statens geotekniska institut (SGI). Foto: SVT

Halland och Skåne kämpar tillsammans mot stranderosion

Publicerad

Genom regional kustsamverkan ska Halland tillsammans med Skåne möta framtida översvämningar och stranderosioner. Samarbetet blir första steget mot att tackla det växande problemet. Ämnet togs upp under Almedalsveckan.

Sverige har en av de längsta kusterna i Europa och effekterna av en stigande havsnivå är redan påtagliga, främst vid kusten i Skåne och Halland. Klimatförändringen gör att risken för skador ökar på bebyggelse, infrastruktur och natur- och kulturmiljöer orsakade av översvämning och erosion.

– Det kommer bli värre i ett förändrat klimat, säger Per Danielsson, som är nationell samordnare för stranderosion vid Statens geotekniska institut (SGI).

Togs upp på Almedalsveckan

Därför behövs krafttag och samarbete för att motverka georiskerna. I slutet på maj startades en regional kustsamverkan mellan Länsstyrelserna i Skåne och Halland, SGI och Sveriges geologiska undersökning (SGU). Det här ett första initiativ till att hitta långsiktigt hållbara lösningar på situationen.

Ämnet var centralt på SGI:s seminarium i Almedalen. Institutets handlingsplan bygger på att det behövs mer kunskap gällande georiskerna.

Nästa steg är att Regional kustsamverkan samlas i höst för att diskutera hur arbetet ska drivas vidare. SGU planerar att genomföra en kartläggning av Hallands stränder, liknande den som tidigare gjorts i Skåne. Ett förslag finns också om att lyfta frågan till en högre nivå, genom att genomföra ett seminarium för riksdagsledamöter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer