Förut fick de asylsökande gå till en vårdcentral för att göra den första hälsoundersökningen. Men nu är det region Halland som står för dem, och sex team i Halland åker ut till de olika boendena.
Camilla Kristensson, som är avdelningschef på vårdcentralen i Andersberg, är samordnare för dem.
– Vinsten är ju den samlade kompetensen, att ha det på färre enheter. Och sedan vill vi att fler asylsökande ska göra en hälsoundersökning, säger hon.
Börjar med hälsosamtal
Emma Lindström, distriktssköterska på vårdcentralen i Andersberg, ingår i teamet som åker ut i Halmstad och Laholm.
Och det första hon gör är att ha ett hälsosamtal, där hon frågar vad de asylsökande har fått för vaccinationer, och om de har problem med tänderna till exempel. Och så görs en hel del provtagningar.
– Och vi kontrollerar även om det skulle vara någon smitta eller risk för någon smitta. Vi tar blodprover för syfilis, HIV, hepatit B och för vanliga blodvärden, säger Emma Lindström.
Sedan har de även utrustning för att ta blodtryck, temp och förband och sådant.
– Och så har vi även leksaker till barnen, säger hon.
Tortyr- och krigstraumatiserade
Men teamet ska även fånga upp dem som har varit med om traumatiska händelser, tortyr- och krigstraumatiserade, som behöver vård i psykiatrin.
– Man får höra en del tragiska livsöden. Men det är en del som inte vill berätta, och då får man ju acceptera det, säger Emma Lindström.
Kommer det upp till ytan senare?
– Jag tror att mycket kommer upp till ytan senare, ja, säger hon.
Nu när det kommer så många flyktingar hit till Sverige och Halland, behövs det mycket mer traumavård i ett senare skede då?
– Det är svårt att svara på i det här läget. Det kan ju vara så, men det vet vi ju inte, säger Camilla Kristensson.
Halland klarar inte de svåraste fallen
Men just nu håller region Halland på att förhandla med Västra Götalandsregionen om att kunna skicka svårt tortyr- och krigstraumatiserade dit, för vård som region Halland inte klarar av.
Räcker vården till när det är så många som kommer?
– Just nu gör den det. Det sker ju hela tiden en dialog uppåt i vår organisation, för att se till så att vi har de resurser vi behöver, säger Camilla Kristensson.
Mobila team i Halland
Region Halland har inrätatat sex team som ska ta hand om hälsoundersökningar för nyanlända. De görs antingen ute på asylboendena, eller på någon av de sex vårdcentralerna där de mobila teamen utgår ifrån, för ensamkommande flyktingbarn och anhöriginvandrare.
Andersbergs vårdcentral gör hälsoundersökningarna i Halmstad och Laholm
Falkenbergs vårdcentral och Ullareds vårdcentral gör hälsoundersökningarna i Falkenberg
Hylte vårdcentral gör hälsoundersökningarna i Hylte
Tvååkers vårdcentral gör hälsoundersökningarna i Varberg
Fjärås vårdcentral gör hälsoundersökningarna i Kungsbacka