Med ingång mot Nissan hoppas museet att fler ska besöka dem. Foto: SVT

Hallands Konstmuseum återinvigs

Publicerad

Efter att ha varit stängt under tre år öppnar nu Hallands Konstmuseum upp för allmänheten. Tillgänglighet, klimat och säkerhet har varit ledord under ombyggnationen. Med stora fönster mot Nissan hoppas museet att fler ska upptäcka konsten.

– Jag tror att det är en funktion i samhället att man kan komma hit. Man måste inte gå på utställningen. Man kan komma hit och fika, ta en lunch och bara vara här. Vi har skapat en attraktiv miljö, säger Magnus Jensner, museichef på Hallands Konstmuseum.

Den nya tillbyggnaden i modern arkitektur och stora fönster ut mot Nissan gör Hallands Konstmuseum mer synligt än vad det tidigare varit.

Höjd säkerhet skapar möjligheter

Den nya byggnaden har tjocka väggar och en klimatanläggning som reglerar temperaturen i utställningssalarna.

– På sikt tror jag att det kommer leda till att vi kan få hit ganska attraktiva utställningar, men också forma samarbeten med andra museer, säger Magnus Jensner.

Ska bevara skatten

En annan nyhet är ett kylt fotomagasin som med rätt temperaturförhållanden och luftfuktighet ska kunna bevara den fotoskatt som Hallands Konstmuseum har i sina arkiv.

Till invigningen visas flera utställningar av konstnärer med Hallandskoppling. Däribland verk av den berömde Halmstadkonstnären Olle Baertling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.