Foto: SVT/TT

Hallands sjukhus missade stroke och frakturer

Publicerad

Hallands sjukhus missade att en patient drabbats av en stroke och en annan patient skickades hem med värktabletter trots att hen hade två frakturer i ryggen. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset händelserna.

Den första händelsen inträffade på akutmottagningen i Varberg där en patient, med en kronisk ryggsjukdom, kom in efter att ha ramlat och slagit i ryggen. Men någon röntgenundersökning gjordes inte utan istället skickades patienten hem med värktabletter. När hen några dagar senare kom tillbaka hade smärtorna i ryggen ökat och efter att patienten röntgats visade sig att patienten hade två frakturer i ryggen.

Nu lex Maria-anmäler Hallands sjukhus händelsen.

– Det här var en patient med en kronisk sjukdom och behandling som kan innebära en ökad risk för benskörhet. Vi vill därför gärna ha en extern granskning av handläggningen, säger chefläkare Sonny Ederberg i ett pressmeddelande.

Missade stroke

Den andra händelsen som Hallands sjukhus väljer att lex Maria-anmäla handlar om en patient som kom in förlamningssymtom och talsvårigheter till sjukhuset i Halmstad. Det visade sig att patienten drabbats av en stroke men symtomen misstolkades och behandlingen blev därför fördröjd.

– Patienten har kvarstående besvär och vi kan inte utesluta att fördröjningen förvärrat patientens tillstånd, säger chefläkare Birgitta Lagerqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.