En travtränare ska ha använt spöslag mot sina hästar under tävling. Foto: TT

Halländsk travtränare döms för två fall av djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En välkänd travtränare och kusk hemmahörande i Halland döms för två fall av djurplågeri. Detta efter att ha piskat två av sina hästar så att svullnader uppstått. Själv nekar han till brott.

Som bevis har åklagaren bland annat visat filmsekvenser från två olika lopp. De visar hur kusken använder körspöet mot hästarnas bakdelar. Dessutom finns vittnesmål från veterinärer som pekar på både kvarvarande svullnader och psykisk påfrestning på hästarna.

Nekar till brott

Travtränaren nekar till att han skulle ha orsakat lidande hos någon av hästarna. Under loppen säger han att han har drivit på hästarna med spöet, men att det inte ska ha kunnat orsaka skadorna som syntes efter loppen.

Brotten ska ha skett vid två tillfällen, det ena år 2020 och det andra år 2021. Travtränaren döms i Göteborgs tingsrätt till dagsböter.

SVT Nyheter Halland har sökt travtränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.