Mariette Hansson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Halländska idoler genom åren

Uppdaterad
Publicerad

Här är några halländska artister som slagit igenom tack var sin medverkan i TV4:s musiktävling Idol.

Mariette Hansson, Harplinge.

Mariette deltog i Idol 2009 och lyckades charma juryn med gitarren om halsen och sin egenskrivna låt och knipa en guldbiljett. Efter sin medverkan i programmet har Mariette lyckats etablera sig som artist och hon har bland annat medverkat i Melodifestivalen flera gånger.

Linnea Henriksson, Halmstad.

”Vad är det för jävla fel i att bli den som blir kvar, i våran stad där vi vuxit upp,” sjunger Linnea om sin hemstad i låten ”Halmstad”. Sedan hon kom fyra i Idol 2010 har hon släppt tre soloalbum, gjort Sveriges officiella VM-låt 2018 tillsammans med Gyllene Tider, samt varit programledare i P3. Karriären inleddes 1995 i talangjakten Småsjtjärnorna.

Amanda Winberg, Kungsbacka.

Amanda var 19 år då hon hamnade på andra plats i tävlingen 2015. Vid sidan av musiken har hon blivit något av en influenser på Instagram, och hon har flera gånger lyft frågan om näthat. För två år sedan dök hon upp på Rockbjörnen utan byxor för att protestera mot att ”en kvinnas bröstvårtor censureras, men inte en fett elak kommentar”. Numera gör hon musik under artistnamnet AMWIN, och i veckan släpptes singeln ”DeLorean”.

Niklas Musco, Halmstad.

Innan han kom nia i Idol 2014 försörjde sig Niklas som artist på olika hotell i Spanien. Året därefter var han programledare i TV4 Play:s program Idolsoffan. Förutom musik är Niklas stora intresse sport, och förra året medverkade han på Halmstad BK:s hymn ”Himlen är blå – tack vare HBK”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.