Starta klippet för att se samordningsbarnmorskan Camilla Malm berätta om varför det är viktigt att kvinnor regelbundet gå på kontroller och hur regionen arbetar föra att få fler att göra det. Foto: SVT

Halländska kvinnor i topp på cancerkontroller

Uppdaterad
Publicerad

Halländska kvinnor hör till topp tre i landet när det gäller att dyka upp på kontroller för bröst- och livmoderhalscancer. Men Region Halland arbetar för att nå ännu fler.

Starta klippet för att se samordningsbarnmorskan Camilla Malm, som arbetar med screening för livmoderhalscancer, berätta om varför det är viktigt att kvinnor regelbundet gå på kontroller och hur regionen arbetar föra att få fler att göra det.

En ny rapport från cancerfonden visar att Halland har tredje högst deltagande bland landets regioner i screening för bröstcancer och livmoderhalscancer.

I hela riket har 81 procent screenats för bröstcancer och i Halland är siffran 89 procent. Motsvarande siffror för screening av  livmoderhalscancer är 71 procent för riket och 82 procent för Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.