Hallandskampanjen har kostat 1,5 miljon

Publicerad

Region Halland vann striden mot statsapparaten. Men bevara Halland-kampanj har kostat minst 1,5 miljoner kronor.

Den 24 november bröt förhandlingarna samman när Centerpartiet och Kristdemokraterna hoppade av. I praktiken innebar det att förslaget att slå ihop landets 21 län och landsting till sex storregioner inte blir av den här gången heller.

Politikerna i Halland tillhör de mest röststarka motståndarna mot reformen. Och Region Halland har sedan omkring ett år tillbaka anlitat PR-byrån New republic för att driva kampanjen för att bevara Halland som eget län.

Västsvenska superregionen

Och hittills har det kostat Region Halland omkring 1,5 miljoner kronor.

Vad tycker du att ni har fått för valuta för pengarna?

– Jag tycker vi ha fått bra valuta. Det som skett om vi inkorporerats i Västra Götaland är att vi hade fått höja skatten med 400 miljoner kronor i Halland. Så jag tycker det är väl använda pengar. säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

Hur vet du att ni hade behövt höja skatten med 400 miljoner?

– Jag har inte sett någonstans att de andra som vi skulle slås ihop med hade tänkt sänka skatten, säger Mats Eriksson.

Åtta fakturor

SVT Nyheter Halland har tagit del av de åtta fakturor som regionen hittills betalt. Hittills har 1,4 miljoner kronor betalts till byrån, men då har ännu inte sista fakturan kommit än. Inte heller är 50.000 kronor för en opinionsundersökning inräknad.

Två tredjedelar av pengarna har gått till arbete som preciseras som ”strategisk rådgivning”. Ungefär 100.000 kronor av summan gick till att arrangera seminarier i gotländska Almedalen i somras.

Ett annat av PR-byråns uppdrag har varit att ta fram underlag till det här nyhetsbrevet som gått ut till bland annat beslutsfattare och media en gång i veckan. Det har kostat regionen omkring 400.000 kronor.

”Vi tog på att vara kritiska”

De som har följt nyhetsbreven har lätt fått en bild av att regionförslaget det är något som hela Sverige är emot.

Här har det varje vecka presenterats en lång rad med länkar till artiklar från medier i hela Sverige – och det har varit artiklar som nästan uteslutande framfört kritik mot regionförslaget.

Statstvetaren: ”Det har varit för ensidigt”

Argumenten och rösterna som har varit för regionsammanslagningen – för de har också funnits – har i stort sett lyst med sin frånvaro i utskicken. Bland annat har många kommuner i Svealand och i Norrland varit positiva till storregioner. Men den argumentationen har inte förmedlats i de halländska nyhetsutskicken.

– Nej, men det har funnits så många andra kanaler för de som har velat att ha det här. Vi tog på oss att vara kritiska i detta. Med all rätt tycker jag, säger Mats Eriksson.

– Jag tror att om inte vi hade börjat att kritisera förslaget hade det här gått igenom. Vi har tagit fajten mot hela statsapparaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet