Havrekross, salt och vatten ingår i Ellinor Perssons världsmästargröt Foto: TT/SVT

De är världsbäst på att koka gröt

Uppdaterad
Publicerad

Hallänningarna Ellinor Persson och Per Carlsson hamnade överst på prispallen i varsin prisklass när VM i grötkokning avgjordes i Skottland under helgen.

– Fantastiskt häftig upplevelse, säger Per Carlsson.

Ellinor Persson från Påarp blev världsmästare i klassen traditional porridge, en klass som hon även är svensk mästare i.

– Jag känner mig som vilken annan idrottskvinna som helst som står högst upp på en prispall på VM eller OS! Det känns pirrigt, härligt, underbart. Jag vill gärna känna denna känslan igen, så jag hoppas jag kan vinna nästa år igen, säger Ellinor Persson till Sveriges Radio P4 Halland.

Hon fick bara använda tre ingredienser, havrekross, vatten och salt.

– Det låter som att det inte kan vara jättemycket skillnad, men smakar man finalgröterna smakar de totalt olika allihop, säger hon.

”Både verkligt och overkligt”

Även i specialklassen blev det svensk seger. Per Carlsson imponerade på domarna med sin rätt Nordic porridge, en karamelliserad gröt smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde, toppad med flamberade hjortron och grädde.

Per Carlsson var belåten med segern.

– Det känns både verkligt och overkligt. Det är en fantastikt häftg upplevelse att stå som vinnare i en klass med en så oerhörd hård konkurrens från kockar som driver fina restauranger i Skottland, säger Per Carlsson till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.