Hållbart samhälle med kirskål i grytan

Uppdaterad
Publicerad

Hos familjen Melkersson på självförsörjande gården Nyveda i Genevad hamnar även ogräset i grytan.

– Vi äter nässlorna och kirskålen och svinmållan är helt fantastiskt underbar och våtarv är en jättegod sallad. Varför ska man slänga bort dem när de är jättegoda och dessutom nyttiga? säger Tina Melkersson, självförsörjande gårdsägare.

Att vara självförsörjande bidrar till ett hållbart samhälle och ger en bild av hur kretsloppet kan fungera, anser Tina Melkersson.

Samspelet mellan djur och människa ser hon som en viktig del. Något familjen funderar på innan man äter kött från den egna gården.

– Det här var en levande varelse som bodde här på vår gård. Den har haft ett väldigt bra liv. Samtidigt som den har hjälpt oss med att äta vissa sniglar och gett oss gödsel. Så man är tacksam för det.

”Saker får ta tid”

När barnen kom ville Tina Melkersson och hennes man låta dem växa upp så naturligt som möjligt. Då handlar det inte bara om att vara självförsörjande på mat, utan också om att återanvända istället för att köpa nytt.

När fönstren på barnens skola skulle bytas ut åkte de hem till Tina Melkersson på gården istället för på tippen.

– Det kommer att ta tid för mig att fixa alla hundra fönster, men sedan kan jag bygga ett växthus.

När tror du att växthuset kommer att vara färdigt?

– Om minst fem år. Vi får se när jag hinner med det. Det är en del som ska fixas innan. Det är en del av konceptet att saker får ta tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.