– Ja det har blivit lite förseningar. Dels i tillståndsprocesser och dels när det gäller markfrågor. Men nu är vi äntligen på god väg, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på det kommunala bolaget Halmstad energi och miljö.
Hallands kommun räknar inte med att vara igång med sortering av matavfall förrän nästa sommar. Och Laholm dröjer ända till 2018 innan de sätter igång, men då gäller det bara för de som bor i villa och i fritidshus.
Så det är bråttom om de ska hinna medverka till regeringens miljömål för 2018. Att minst hälften av allt matavfall ska återvinnas. Som det är nu hamnar allt hushållsavfall i en enda stor hög.
Många sorterar i Varberg och Falkenberg
Men i Varberg och Falkenberg som har varit igång drygt ett år, har det gått över förväntan. Där lämnar nästan 80 procent av hushållen sitt matavfall, som sedan går till biogas och biogödsel.
Och där slänger hushållen sitt matavfall i bruna papperspåsar, som de lägger i en speciell soptunna, och så slänger de allt annat i en annan soptunna. Sedan hämtas de i en speciell sopbil med två sorteringsfack.
Brun tunna för matavfall
SVT Nyheter Halland fick följa med Mattias Pettersson i sopbilen. Han är miljötekniker på Nordisk Återvinning, som jobbar åt VIVAB i Falkenberg och Varberg.
– I den gröna tunnan så är det ju allt brännbart avfall. Och i den bruna tunnan ska de ju då slänga matavfall, säger han.
Sköter sig de flesta villaägarna här?
– Ja, de flesta sköter sig rätt bra, säger han.
Bruna påsarna går sönder ibland
Men allt går inte smärtfritt. En del har klagat över att de bruna påsarna går sönder. Fast det är inget problem för Ola Persson i Ugglarp.
– Har man väldigt blöta varor så får man väl gå ut med det direkt. Man lär sig, säger han.
Halmstad satsar på annat system
Ja bruna påsar eller inte. I Halmstad ska de ha gröna plastpåsar istället, som man slänger i sin vanliga soptunna. Sedan sorteras de ut genom att den gröna färgen läses av optiskt i en speciell anläggning.
– Sedan kan man bygga ut den framöver till att ta andra saker också. Som t.ex. plaster och andra förpackningar i papp, eller konservburkar och sådär, säger Anders Bredfell.
Nöjda trots försening
Så de känner att de framöver kommer att ligga i framkant när det gäller återvinning, för den nya anläggningen ska kunna läsa av andra färger optiskt, som rött, blått eller vadsomhelst.
– Vi har valt det av två skäl. Det ena är att det är enkelt för kunden – man behöver inte ha en massa extra soptunnor. Och sedan så är det också enkelt för oss, eftersom vi inte behöver köpa nya bilar med flera fack i bilarna, säger Anders Bredfell.
Halland – sortering av matavfall
Kungsbacka var först ut med att börja sortera matavfall. De satte igång med det år 2011. Efter det kom Hylte år 2013, och Varberg och Falkenberg år 2014. Alla dessa kommuner har systemet med bruna papperspåsar som lägges i en separat soptunna.
Halmstad räknar med att komma igång sommaren 2016 och och Laholm år 2018. Både Halmstad och Laholm satsar på systemet med gröna plastpåsar som slänges i den vanliga soptunnan.