Halmstad kommun kan komma att få ta emot IS-återvändare. Foto: Arkiv/TT

Halmstad kan få ta emot IS-återvändare

Publicerad

Halmstad är en av de kommuner som kan komma att få ta emot IS-återvändare. Kommunen är inbjuden till ett möte som anordnas av Centrum mot våldsbejakande extremism.

Center mot våldsbejakande extremism, CVE, bjuder in 41 kommuner till en kunskapsdag den 24 april om barn och vuxna som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden och hur den svenska lagstiftningen ser ut.

Man kan dock inte med säkerhet säga att det innebär att alla dessa kommuner kommer att få återvändare från före detta IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak. Detta eftersom man inte vet när och vart de i så fall kommer att återvända.

– Vi har fått informationen från Säpo, säger Anders Kretz, senior rådgivare på CVE, till SVT Nyheter Skåne.

Stödja kommunerna

Halmstad är en av de kommunerna som blivit inbjudna till en kunskapsdag med CVE. Då ska de informera om hur våldsbejakande kan förebyggas. De ska också ge stöd till kommuner som har eller kommer ta emot barn och vuxna som tidigare kontrollerats av Islamiska staten.

– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här är Islamiska staten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer