Arkivbild Foto: SVT

Halmstads kommun läckte känsliga uppgifter om elever på molntjänst

Uppdaterad
Publicerad

Personuppgifter om tusentals skolelever i Halmstad har genom kommunens molntjänst varit tillgängliga för cirka 8 000 anställda. Även utredningar om trakasserier och diskriminering mot elever fanns för obehöriga att ta del av.

Patrik Cederleuf jobbar på teknik- och fritidsförvaltningen och slog larm om bristen redan i februari när han av en händelse såg att han hade tillgång till ett dokument med rubriken ”elever”.

– Det var namn och personnummer på elever i grundskolan, säger han.

Han förutsatte att problemet åtgärdats, men i augusti upptäckte han att informationen fanns kvar och att han även hade tillgång till utredningar om trakasserier och diskriminering kring elever.

– Allt var omaskat och det kändes jobbigt. Tänk om det hade gällt mitt eget barn, säger Patrik Cederleuf.

Händelsen anmäld

Barn- och ungdomsförvaltningen, BUF, har nu anmält händelsen som en allvarlig personuppgiftsincident till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, och den ska nu utredas.

– Men tillgången till filerna är strypt nu. Enligt våra loggar är det väldigt få som sett något, säger Fredrik Landelius, kvalitetschef på BUF.

Han menar att händelsen grundar sig i sår i systemet som levt kvar sedan 2015. Han ser positivt på att Patrik Cederleuf slog larm.

– Det visar att människor har fått en högre medvetenhet om informationssäkerhetsfrågor, säger Fredrik Landelius.

Hallandsposten var först med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer