Jonas Bergman (M), menar att smällandet måste minska runt nyår. Foto: SVT/TT

Halmstad kommun ska utreda förbud mot nyårsraketer

Uppdaterad
Publicerad

Avfyrandet av nyårsraketer var utom kontroll 2020, det menar kommunstyrelsen i Halmstad som nu beslutat om en utredning för hur smällandet ska minska. Ett alternativ är totalförbud.

– Vi måste få bukt med det här till nästa nyår, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Trots att det finns regler för var man får skjuta raketer och mellan vilka tider så smällde det flera dagar innan och efter nyår i Halmstads kommun. Nyårsraketer sköts även inne i centrum, där det råder totalförbud.

Nu har kommunstyrelsen gett kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på hur smällandet ska minska nästa nyår.

– Vi får se vad som är möjligt att göra. Det kan bli ett utökat förbud, ett totalförbud om det är möjligt eller att man anordnar alternativa händelser så folk inte kommer tycka det är värt att köpa fyrverkerier, som en ljusshow, säger Jonas Bergman (M).

Förslaget ska redovisas i april så att politikerna kan fatta beslut i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.