Foto: Niklas Larsson/EXPONERA/SCANPIX

Halmstad kommun vidtar åtgärder för att förebygga skolbränder

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har det varit över 20 larm till skolor i kommunen. I de flesta fall har det handlat om falsklarm men den senaste tiden har det startats ett antal bränder. Nu stärker Halmstads kommun och Klaraskolan arbetet för att förebygga bränder i skolorna.

Enligt kommunen handlar det om att på kort sikt få stopp på bränderna och att förebygga att nya uppkommer. Den skola som drabbats mest av bränder är Klaraskolan. Nu ska skolan skapa trygghet och arbeta för att beskriva vilka konsekvenserna kan bli om en mindre brand på en skola utvecklas till en stor.

– Vi gör nu allt vi kan för att skapa en trygg miljö för elever och personal. Detta är inte acceptabelt på något sätt. Konsekvenserna kan bli förödande om en brand utvecklas, säger Darinka Ribic, skolområdeschef söder, i ett pressmeddelande.

Vidtar åtgärder på Klaraskolan

Tillsammans med räddningstjänsten startas nu ett aktivt arbete för att informera eleverna om faran med anlagda bränder. Skolan kommer att installera kameraövervakning och toaletterna kommer att vara låsta förutom de som är övervakade av skolvärdar.

Kommunen kommer att fortsätta samarbetet med polismyndigheten som får hantera vidare rättsliga åtgärder. Skolan kommer att ha möte med föräldrar kring hur de arbetar förebyggande och vilka åtgärder som vidtagits med anledning av situationen. Man kommer också att informera om konsekvenserna av falsklarm och bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbränder

Mer i ämnet