Foto: TT/SVT

Halmstad måste göra skolbesparingar på 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsnämnden behöver spara 30 miljoner kronor inom skola och barnomsorg i Halmstad nästa år. Nu har tjänstemän lagt fram två förslag som skolpolitikerna får ta ställning till.

I början av sommaren fattade kommunfullmäktige beslut om budgeten för 2020. I den framgår att Barn- och ungdomsnämnden behöver spara 30 miljoner kronor nästa år.

Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram flera förslag på hur detta skulle kunna göras.

Det första förslaget innebär neddragning inom vissa verksamheter, bland annat minskad personaltäthet inom förskola och modersmålsundervisning.

– I det här första förslaget som vi själva förordar så blir det faktiskt inga större konsekvenser för skola, eftersom det också är en förutsättning för att vi ska kunna söka statsbidrag för likvärdig skola, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.

”Det är pest eller kolera”

Det andra förslaget går ut på att dra ner med 1,3 procent inom alla delar av verksamheten.

– Vi ser inte det som ett alternativ eftersom det kommer innebära att vi inte skulle kunna söka det stora statsbidraget för likvärdig skola. Det skulle betyda att vi går miste om ungefär 50 miljoner kronor, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande i BUN.

Så ni väljer hellre att dra ned på personaltäthet i förskola?

Det är pest eller kolera, det är den avvägningen man får göra. Skulle vi göra besparingar i grundskola skulle vi kunna gå miste om ett viktigt bidrag, säger Lars El Hayek (S).

SVT har sökt Barn- och ungdomsnämndens ordförande Lovisa Aldrin (L), men hon avböjer att medverka innan alliansen tagit ställning till förslagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.