Foto: TT/SVT

Halmstad och Varberg kan bli ”superkommuner” – igen

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad och Varberg har återigen chansen att utses till ”superkommuner” när tidningen Dagens Samhälle listar Sveriges mest framgångsrika kommuner. Nytt för i år är att FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030, tas med i kriterierna.

Halmstad är nominerat i kategorin städer och stadsnära kommuner tillsammans med Jönköping och Lund.

”Goda förbindelser med omgivningen och starka resultat inom kultur och fritid lyfter Halmstad i undersökningen,” skriver tidningen.

Varberg konkurrerar med Kalmar och Skövde i kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Här är det bland annat en attraktiv arbetsmarknad, hög befolkningstillväxt och goda skolresultat som lyfter kommunen.

Utveckling åt rätt håll

Sammanlagt är det 46 storstadskommuner, 108 städer och stadsnära kommuner, samt 136 småstads- och landsbygdskommuner som jämförs.

Syftet är att spegla hur pass väl kommunerna löser sina kärnuppdrag gentemot kommunens invånare och företag, och var utvecklingskurvorna pekar åt rätt håll.

I år inkluderas även 66 mått på hur väl kommunerna lyckas med sitt arbete inom ramen för Agenda 2030. Måtten är grupperade i inkluderande samhällen, hållbar konsumtion, hälsa och välbefinnande, god samhällsutveckling, jämställdhet, hållbara samhällen samt klimat och miljö.

Gemensamt arbete

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Jonas Bergman (M), menar att nomineringen ”bekräftar bilden av att Halmstad är en kommun där man får ut mer av livet”.

– För att bli nominerad till Superkommun krävs mer än bara en välfungerande kommunal verksamhet. Det är kommunen, näringslivet och invånarna som tillsammans skapar våra goda resultat och jag är stolt över att kunna konstatera att vi tillsammans återigen har lyckats hamna i topp, skriver han i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.