Invånarna i Halmstad har inte till fullo tagit till sig utsorteringen av matavfall. Foto: SVT

Halmstadbornas matavfall körs till Borås

Uppdaterad
Publicerad

Utsorteringen av matavfall i Halmstads kommun har börjat trevande, bara en fjärdedel av matavfallet sorteras. Och matavfallet körs i sin tur till Borås istället för att behandlas i kommunens nya anläggning.

Sedan den 1 juni i år är det tänkt att hushållen i Halmstads kommun ska sortera ut sitt matavfall i särskilda gröna påsar, vilka sedan utsorteras i kommunens nya optiska anläggning.

Men det finns mer att önska av kommuninvånarna efter de tre inledande månaderna.

– Vi ser att vi är långt ifrån hemma än, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstads energi och miljö.

Ska informera mer

I runda slängar sorteras i dagsläget bara en fjärdedel av kommunens samlade matavfall, och kommunen måste nu göra ytterligare ansträngningar för att få fler invånare att sortera sitt matavfall.

– Jag tror det är väldigt mycket en informationsfråga om vi kan lyckas få alla i Halmstad att se miljövinsten i att sortera matavfallet. Vi räknade inte med 100 procent med en gång, säger Anders Bredfell.

Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem. Foto: SVT

Ett annat bakslag är att det matavfall som trots allt sorteras måste köras till Borås med flera lastbilar per vecka istället för att hanteras på hemmaplan.

LÄS MER: Nytt sopsorteringsystem är snart i gång

Avfallet är tänkt att omvandlas till en ”slurry” som i nästa steg ska bli biogas. Men den anläggning som ska sköta omvandlingen i Halmstad fungerar inte som den ska varför avfallet istället hanteras i Borås.

– Man kan väl kalla det ett misslyckande men i så fall ett misslyckande enligt plan. Hade allting gått som det skulle så hade vi gjort slurryn redan idag. Men vi har hela tiden haft en beredskap för att det här skulle kunna hända.

Kommer igång i höst

Anders Bredfell menar att den extra transportsträcka som matavfallet färdas till Borås inte drar ner miljövinsten med utsorteringen av matavfallet nämnvärt.

– I ärlighetens namn så ökar transportsträckan men i sammanhanget är det en väldigt liten del, säger han.

Hem räknar med att slurry-anläggningen ska komma igång någon gång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.