Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra nära döden-upplevelser – det ”såg” patienterna vid hjärtstoppet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT, Storyblocks

Så kan det vara att dö – läkaren Hans Zingmark i Halmstad har forskat på nära döden-upplevelser

Publicerad

Nära döden-upplevelser förändrar personers syn på livet och döden. Ofta negligeras de av vårdpersonal – något som överläkaren i Halmstad Hans Zingmark vill ändra på.

– Det är som om du har varit i Italien en vecka, kommer hem och sedan får höra att Italien inte finns, säger han.

Hans Zingmark är överläkare på intern- och lungmedicin vid Hallands sjukhus i Halmstad. Han har länge intresserat sig för NDU, nära döden-upplevelser.

I en studie, som publicerats i en amerikansk vetenskaplig tidskrift, har han djupintervjuat fyra personer som i samband med hjärtstopp beskrivit nära-döden-upplevelser.

I klippet ovan berättar han vad patienterna beskriver att de upplevt och vad han hoppas att studien ska leda till inom sjukvården.

Fyra personer ingår i studien

Du har intervjuat fyra personer, är det tillräckligt?

– Ja, det är ett kraftigt indicium om att det är på det här viset. Det är fyra av fyra, men jag tycker det är tillräckligt för slutsatsen, säger Hans Zingmark.

Artisten Harpo Svensson om sin nära döden-upplevelse – ”Såg mig själv ovanifrån”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tror Harpo Svensson upplevelsen egentligen var för någonting? Hör honom berätta i klippet. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.