Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett jättestort steg för oss i Halmstad kommun, säger Pålsson (S). I klippet berättar han vad det är som gör det till ett stort steg. Foto: Anton Johansson/SVT

Halmstads ambition – vill ha elflygstillverkning till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Halmstads kommun kan komma att få världens första anläggning för kommersiell tillverkning av elflygplan. Kommunen hoppas att elflyg börjar testflygas i Halmstad redan om tre år.

Kommunen har tecknat en så kallad avsiktsförklaring med elflygplanstillverkaren, Heart Aerospace, som innebär att arbetet nu inleds för att en etablering ska bli möjlig.

– Det är viktigt att påpeka att inget är klart ännu, mycket hårt arbete återstår, säger Stefan Pålsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad.

Om planen går i lås blir det världens första kommersiella industri för elektrifierade flygplan. Företaget har tidigare aviserat planer på elflygstillverkning, den gången i Göteborg, planer som inte gått i lås.

I klippet berättar kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson om vad avsiktsförklaringen kan innebära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.