Ebba Hed på språng när Vittsjö slår Djurgården med 3–1. Foto: TT/Erik Simander

Halmstads Ebba Hed nominerad för årets genombrott

Uppdaterad
Publicerad

2019 är ett bra år för Ebba Hed. Hennes Vittsjö kom trea i damallsvenskan och nu har fotbollsspelaren från Halmstad nominerats till årets genombrott på fotbollsgalan.

Hon spelade med Halmstadklubbarna IF Centern och IS Halmia innan hon värvades till Vittsjö GIK i Hässleholm. Klubben överraskade, inte minst sig själv, med att nå tredjeplatsen i årets damallsvenska. Just nu är hon på träningsläger med U23-landslaget i ett ”varmt och skönt” Marbella.

Hon kommer att missa sista träningsmatchen mot Ryssland på tisdag. Istället åker hon hem till Sverige för att vara med på fotbollsgalan, där hon är nominerad till årets genombrott.

– Det ska bli roligt att se hur det fungerar. Jag brukar ju titta på galan så det känns overkligt att jag själv ska vara med. Men jag har inga förväntningar utan ser det som en upplevelse, jag konkurrerar ju mot Hanna Bennison som är jätteduktig.

Varför har du nominerats, tror du?

– Jag har fått speltid, förtroende och har och vågat ta för mig mer, visa vad jag går för. Mina styrkor är min teknik, och jag har ganska bra spelförståelse och är ganska skicklig med bollen.

Du har ju att brås på, pappa Mattias Hed spelade många år i HBK, vad har han lärt dig?

– Han peppar mig, säger inför varje match att jag ska ta för mig och våga göra det jag är bra på.

När insåg du att du hade talangen?

– Jag har haft bollen med mig sedan dagis, levt med den, och redan då var det roligt. Pappa var min tränare när jag var liten och tog med mig på matcher så det kom naturligt att jag också ville försöka komma långt.

Och sedan skolades du i Centern och Halmia?

– Jag gick upp i Halmia när jag var ganska ung, 13–14, så redan då fick spela på hög nivå. Jag vill alltid spela med de som är bättre för att själv kunna utvecklas. Vi mötte ofta lag som var bättre, kunde förlora med 8–0, men nästa gång hade vi lärt oss.

Bor du kvar i Halmstad?

– Jag har faktiskt flyttat till Hässleholm men jag är hemma ofta, tycker det är skönt. Och det är ju hyfsat nära.

Och det går ju bra för Vittsjö, nöjd med tredjeplatsen?

– Ja, absolut! Förra året var sista matchen avgöranda för om vi skulle åka ut eller inte. I år hade vi kanske räknat med topp sex, och det var höga mål, så trea var en glad överraskning.

Vad betyder nomineringen, eller om du rentav skulle vinna titeln Årets genombrott?

– Det betyder väl att man lyckats, att man kommit långt i det man gör. Sedan är det bara att fortsätta. Jag hoppas på landslaget fortsatt, det är ett mål.

Andra hallänningar som kan vinna pris på Fotbollsgalan är Fridolina Rolfö (årets forward) och Karl-Johan Johnsson (årets målvakt).

Nominerade till Årets genombrott i Damallsvenskan

Hanna Bennison (FC Rosengård)

Ebba Hed (Vittsjö GIK)

Matilda Plan (Eskilstuna United DFF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.