Emelie Bengtsson, ordförande i Halmstads klätterklubb. Foto: Privat

Halmstad klätterklubb storsatsar – bygger ut lokalen

Publicerad

Halmstad klätterklubb växer – både i ekonomi och i antal medlemmar. Nu bygger de ut sin klätterhall.

– Det är riktigt roligt, man trodde inte att det skulle bli så stort, säger Emelie Bengtsson, ordförande i Halmstads klätterklubb.

Den ideella föreningen Halmstad klätterklubb har bedrivit sin verksamhet i en lokal i det gamla industriområdet Slottsmöllan i Halmstad sedan 2005.

De senaste åren har har verksamheten växt och nu ska klubben bygga ut sina lokal i Slottsmöllan.

– Vi har inte byggt om på tio år och det börjar bli lite trångt i lokalen, säger Emelie Bengtsson, ordförande i Halmstad klätterklubb.

”Högre väggar än tidigare”

I nuläget är lokalen 400 kvadratmeter stor. Det finns bland annat väggar för bouldering och ledklättring. Och nu ska man bygga ut ytterligare 200 kvadratmeter.

Utvidgningen kommer innebära nya boulderväggar och höga repväggar där man ska kunna sportklättra. Dessutom ska klubben bygga en så kallad speedvägg – en vägg anpassad för hastighetsklättring.

– Nu får vi högre väggar än vad vi haft tidigare, som det kommer bli roligare att klättra på, säger Emelie Bengtsson.

Snabbt växande sport

Klättring är i dag är en av de snabbast växande sporterna i Sverige, enligt Riksidrottsförbundet. 2012 hade klättringen 7.000 anslutna medlemmar. 2015 låg den siffran på 13.000.

Och det är något som även Halmstad klätterklubb har känt av. De senaste åren har ekonomin i klubben förbättrats och det har även tillkommit fler medlemmar.

– Jag tycker att klättringen har blivit större. I dagsläget har vi över 175 medlemmar, och det är mycket för en ideell klättringsklubb, säger Emelie Bengtsson.

Fått ekonomiskt stöd

För att finansiera den nya hallen har Halmstad klätterklubb fått bidrag från bland annat Halmstads kommun, Svenska klätterförbundet och idrottsförbundet.

Totalt rör det sig om cirka en miljon kronor som klubben har fått i stöd. Bygget förväntas vara klart i september och kommer ge klubben ett rejält lyft.

– Efter utvidgningen kommer vi nog bli den största ideella klätterklubben i Sverige. Det ska bli spännande att se hur det blir när det är klart, säger Emelie Bengtsson, ordförande i Halmstad klätterklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.