Patrik Cederleuf, utvecklingsingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun, berättar om skräpsatsningen. Foto: SVT/TT

Halmstads kommun storsatsar för att minska nedskräpningen

Uppdaterad
Publicerad

Många Halmstadsbor upplever naturen i omgivningarna som skräpig. Med anledning av detta väljer nu Halmstads kommun att kartlägga nedskräpningen och invånarnas inställning till den.

Patrik Cederleuf är utvecklingsingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun. Han vill förändra människors attityd till skräpet, och menar att konsekvenserna av nedskräpningen är allvarliga.

– Vi får hälsoproblem för människor och djur. Mikroplaster sprids i våra hav. Det är inte ett samhälle man vill vistas i, säger han.

Räknar antalet skräpföremål

Nedskräpningen kartläggs genom en attitydenkät för att ta reda på hur invånarna tänker kring skräp och genom en yträkning av skräpet, det vill säga att antalet skräpföremål inom ett avgränsat område räknas och redovisas.

I klippet ovan hör du Patrik Cederleuf berätta mer om skräpsatsningen, och varför fler papperskorgar inte är en lösning på problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.