Foto: Martha Irvine / AP

Trots kris i Helsingborg – lugnt på barnavdelning i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge har trycket på barnavdelningen på Halmstads sjukhus inte ökat till följd av massuppsägningarna bland sjuksköterskor på barnavdelningen på Helsingborgs lasarett.

Helsingborgs lasarett har färre platser på barnavdelningen eftersom flera sjuksköterskor sagt upp sig. Därför kan en del för tidigt födda barn istället skickas till Halmstads sjukhus.

I nuläget har en Helsingborgsfamilj vidarebefordrats till Halmstad.

Trots att belastningen på Halmstads barnavdelning kan öka som en följd av uppsägningarna i Helsingborg är inte avdelningschefen på neonatalavdelningen, Angelika Berck, orolig.

– Nej, inte i nuläget.

På neonatal i Halmstad finns 17 platser, som just nu är fullsatta.

– Men det innebär inte att vi inte kan ta emot fler, säger Angelika Berck.

Brukar hjälpas åt

Beläggningen kan variera mycket och om Helsingborgs lasarett vill slussa vidare barn till Halmstads sjukhus skickas en förfrågan. Det är dock inget nytt eller ovanligt att närliggande sjukhus hjälper varandra när det är platsbrist på det ena eller andra sjuklhuset.

– Vi brukar hjälpa varandra. Vi bevakar frågan i Helsingborg, säger Josefine Roswall, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Hallands sjukhus.

Även Josefine Roswall säger att sjuksköterskornas uppsägningar inte märkts av i form av högre tryck på Halmstads sjukhus ännu. Och hon framhäver att det är viktigt att i största möjliga mån minimera antalet transporter för sjuka patienter eller för tidigt födda.

Bra villkor viktigt

På det stora hela är Josefine Roswall inte orolig för en liknande situation som i Helsingborg, med massuppsägningar bland sjuksköterskor, också ska drabba Halmstad.

– Vi har en ganska stabil situation men det är brist på sjuksköterskor i hela landet. Och det är viktigt för framtiden att vi har bra villkor för de sjuksköterskor som jobbar dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.