Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halmstads Stadsbibliotek firar hundra år. Hör bibliotekschef Finn Axelsson berätta mer om bibliotekets betydelse i klippet.

Halmstads Stadsbibliotek firar hundra år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det först öppnade 1922 har användningen och utmaningarna för Halmstads Stadsbibliotek biblioteket förändrats. Men målet att finnas tillgängliga för hela befolkningen förblir detsamma.

– Det är något väldigt vackert med en sådan här plats som är öppen för alla, säger bibliotekschef Finn Axelsson. 

I september 1922 slog biblioteket på Hospitalsgatan upp dörrarna för allmänheten. Sedan dess har Stadsbiblioteket bytt lokal ett par gånger och 2006 stod det nuvarande bibliotekshuset vid Nissans östra strand färdigt.

Under de senaste åren har antalet fysiska besök till biblioteken runtom i landet minskat, likaså i Halmstad.

Viktigt uppdrag

Enligt Finn Axelsson, som är avdelningschef för biblioteken i Halmstad, så är det en utmaning för biblioteket att fortsätta vara relevant för medborgarna, men också ett viktigt uppdrag.

– Vår stomme är och har varit att vara en plats för demokrati, och det har historiskt betytt att arbeta med läsfrämjande, idag innefattar det också sådant som integration och digitalisering, säger han.

I klippet hör du mer om varför biblioteken enligt Finn Axelsson behövs runtom i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.