Morteza Baqeri ska nu genomgå en medicinsk åldersbedömning. Foto: SVT

Han betraktas som vuxen av Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Morteza Baqeri säger att han var 15 år när han kom till Sverige 2015, och enligt honom uppgav han också det vid registreringen. Men han blev registrerad som 17 år. Migrationsverket har inte velat ändra den uppgiften, och det här har idag fått stora konsekvenser.

Enligt Migrationsverkets uppgifter fyllde Morteza Baqeri 18 år i höstas. Enligt honom själv var det 16 år han fyllde.

Trots upprepade kontakter med Migrationsverket har åldern inte korrigerats efter den registrering Morteza själv säger blev fel. Det enda Morteza, hans före detta gode man och juridiska ombud har fått till svar är att man inte tar beslut om åldern förrän beslut i hans pågående asylärende tas.

Men under tiden de väntar på det beslutet, har alltså Morteza enligt det födelsedatum Migrationsverket har hunnit fylla 18 år. Och det här har fått rejäla konsekvenser. Morteza har förlorat sin gode man och han har fått lämna sitt HVB-hem. Istället har han fått flytta in med vuxna män på Spenshult.

– Det är väldigt jobbigt för mig. De vuxna jag delade rum med först sov inte på nätterna och det höll mig vaken, det blev svårt att komma upp till skolan. Jag vill bo med ungdomar i min egen ålder, säger han.

”Är väldigt ensam”

Hans före detta gode man Lilian Lindblom säger att det är uppenbart att han inte mår bra i den situation som råder.

– Han har förlorat hela sitt skyddsnät och han är väldigt ensam. Det är mycket som kan hända på boendena. Många gånger har han sms:at eller ringt mig på natten, säger hon.

Morteza har nu fått veta att han ska genomgå en medicinsk åldersbedömning och därefter eventuellt få sin ålder korrigerad beroende på vad den visar. Någon egen dokumentation som styrker hans ålder har han inte.

– Den dokumentation pojkar från Afghanistan har godkänns oftast inte ändå, och i Mortezas fall så inledde han flykten med sin familj. De hade hans papper, säger Lilian Lindblom.

Men det kan ju förekomma att man ljuger om sin ålder av vissa skäl. Har du inte förståelse för att Migrationsverket är väldigt hårda i kontrollerna?

– Jo, naturligtvis. Men man måste ju kunna ta in uppgifter från de som sysslar med barnet om hur barnet beter sig. För det märker man ju snart om det är ett barn eller en vuxen, säger Lilian Lindblom.

Ord står mot ord

Morteza flydde från Afghanistan tillsammans med sina föräldrar och sin lillayster efter att hans två bröder blivit mördade av talibaner. På gränsen mellan Iran och Turkiet tappade han bort familjen.

Han har varit i kontakt med Röda korset men har inte fått några uppgifter om hans familj lever eller inte och i sådana fall var de skulle kunna befinna sig.

Migrationsverket har avböjt att ställa upp på en bandad intervju men säger till SVT Nyheter Halland att den ålder de har registrerat är den Morteza själv uppgav när han kom till  Malmö. Det är enligt dem anledningen till att de inte har ändrat åldern i efterhand.

De säger samtidigt att när ett beslut ska fattas i asylärendet så kommer de att göra en samlad bedömning av allt det som Morteza har berättat och de handlingar som har kommit in i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.