Foto: Pressens bild

Han hoppade fallskärm från världsarv

Uppdaterad
Publicerad

En 44-årig man döms till böter efter att han tog sig in på området vid världsarvet Grimeton utanför Varberg, klättrade upp i en av radiomasterna och hoppade fallskräm från den.

44-åringen som är skriven i Göteborg har erkänt att han klättrat upp i och hoppat från masten. Däremot menar han att han inte har gjort sig skyldig till olaga intrång eftersom han inte passerat några förbudsskyltar eller klättrat över några staket.

Han uppger att han klättrat upp längs med ett av mastens ben, och där fanns inget stängsel. Stängsel finns bara där stegen är. Tornet är 127 meter högt.

”En passion”

Tingsrätten anser dock att mannen borde ha förstått att det han gjorde inte var tillåtet, trots att det inte fanns ett staket just vid benet han klättrade upp längs med. ”Det måste ha stått klart att detta inte är det gängse sättet att komma upp i masten”, står det i domen.

I förhör har han sagt att han hoppat fallskärm i över 20 år och att det är en passion. Den aktulla morgonen i november förra året hade han fått tips om bra väder.

Världsarv sedan 2004

Mannen döms nu till 30 dagsböter, totalt 1.500 kronor.

Grimeton Radiostation är idag den enda kvar i det en gång transatlantiska nätverk med nio långvågsstationer som byggdes upp under åren 1918 till 1924. Den är fortfarande i helt körbart skick, och används fortfarande vid särskilda tillfällen.

2004 upptogs stationen på UNSESCO:s världsarvslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.