Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Någonting gick fel” , berättar kommunikatör Christian Lövgren om det inträffade. Bilden till höger är en arkivbild och har ingenting med händelsen att göra. Foto: SVT/Arkivbild

Handgranat exploderade på fel plats under övning på Mästocka skjutfält – fyra militärer skadades

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen exploderade en handgranat i närheten av flera personer under en övning på Mästocka skjutfält i Laholms kommun. Fyra personer fick föras till sjukhus med granatsplitter i benen.

Två värnpliktiga och två instruktörer från Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) i Halmstad fick lindriga skador i samband med händelsen, vilket Hallandsposten var först med att rapportera om.

En av de skadade är hemmahörande i Halland.

– Något har gått fel, oklart vad, säger Christian Löfgren, kommunikatör på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS), till SVT Nyheter Halland.

Se i klippet ovan hur han beskriver vad som skett och hur det hanteras.

Träffade av granatsplitter erbjuds stödsamtal

Under måndagen har övningarna fortsatt som vanligt. Åtminstone tre av de skadade har lämnat sjukhuset och två av dem är tillbaka i övning, enligt Christian Löfgren.

En förundersökning om vållande till kroppsskada kommer att inledas. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket och FMTS har inlett en egen utredning av händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.