– Vårt fokus har aldrig varit att slå några rekord, säger tränare Niclas Högberg. Foto: Magnus Ytterstad, Hanhals Kings.

Hanhals kungliga svit

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har varit tränare i 23 år och det här laget sticker verkligen ut, säger tränaren Niclas Högberg efter serievinsten med hela 26 poängs marginal.

Hanhals Kings säsong har gett eko ut i landet med 23 segrar av 23 möjliga (inräknat division 2 södra), ett svårslaget rekord i Sverige.

Laget har av många beskrivits som ett monster och det har blivit prestige att vara först med att besegra dem. Men tränaren Niclas Högberg ser inte laget som något monster.

–  Nej, så ser inte vi på det. Vårt fokus har aldrig varit att slå några rekord. För många utifrån kan vi kanske uppfattas så men vi ser oss själva som ett lag som hela tiden har något vi måste förbättra, säger han.

Satsat på blandning

Niclas Högberg kom till Hanhals i slutet av förra säsongen. Han har en bakgrund bland annat som förbundskapten för Damkronorna.

Förra säsongen var division 1 inte långt borta men de lyckades inte gå hela vägen i kvalet. Inför årets säsong var fokus att få behålla så många spelare så möjligt.

– Vi tänkte noggrant. Rutinen från förra säsongen var oerhört viktig. Sedan har vi försökt satsa på hemvändare som brinner för klubben blandat med unga sugna killar med stor potential, säger Niclas Högberg.

Årets säsong sticker ut

Gruppdynamiken tillsammans med spelarnas individuella skicklighet och erfarna tränare har enligt Niclas Högberg varit framgångsfaktorer. Trots att han har 23 års tränarerfarenhet så sticker årets säsong ut.

– Ja, definitivt. Inte bara för resultaten utan snarare för den atomsfären vi har. Det är oerhört högt i tak, alla har tydliga roller och är stolta över att representera klubben. Det är svårt att ha ett jobb på dagarna och sedan ladda om till träning och match, men killarna klarar av att hantera det. Alla har olika kvalitéer och personligheter men vi accepterar varandra, säger han.

Höstsäsongen kunde knappast ha gått bättre för Hanhals men det Niclas Högberg är mest nöjd med är inte segersviten utan på det sätt laget presterat. Ingen seger har varit den andra lik och laget har hela tiden ställts inför nya utmaningar. Erfarenheter de nu tar med sig till Alltvåan.

– Vid förlust kan vi inte skylla på något, vi har ställs inför alla scenarier som går, säger Niclas Högberg.

Hur ser du på risken att ni blir nöjda och slappnar av?

– Vi vill vinna lika mycket nu som vi ville första matchen. Sedan är det ju så att oavsett om vi vinner 28 matcher eller 40 matcher så är det i playoff det gäller. Då är det helt nya förutsättningar och hur det sett ut tidigare spelar mindre roll.

Svårt att locka publik i Kungsbacka

Att vara ett hockeylag i Kungsbacka är inte alltid så lätt. Många identifierar sig med Göteborg och då är det Frölunda som gäller när det handlar om hockey.

På orterna som ligger mer isolerat är det lättare att skapa ett intresse för den lokala föreningen. Niclas Högberg tycker ändå att det snackas mer om Hanhals nu än tidigare. Rekordet har skapat ett större hockeyintresse i Kungsbacka.

– Ja, varumärket har väl stärkts tack vare rekordet. Det har blivit några fler på våra matcher men jag ser gärna att vi blir ännu fler.

Första matchen i Alltvåan var tuff men Hanhals vann också den. På söndag vet vi om segersviten fortsätter när Mjölby kommer på besök.

– Det var väldigt tajta matcher när vi mötte dem förra året så det blir en riktig rysare. De är precis som oss ett skickligt lag så det blir nog bra hockey och förhoppningsvis också mycket publik, säger Niclas Högberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.