Hans Forsberg (M) och Larry Söder (KD) Foto: SVT (arkiv)

Hans Forsberg (M) kan ha rätt till ekonomiskt stöd från kommunen efter sexköpsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Hans Forsberg (M), som i lördags ertappades med att köpa sex, kan ha rätt att få ut ett betydande månadsbelopp från Kungsbacka kommun efter att han nu avsagt alla sina poster.
– Om han bestämmer sig för att söka stödet så handlar det om en betydande summa, säger Larry Söder (KD) som är ordförande i arvodesberedningen i kommunen.

Det kallas för omställningsstöd och det innebär att avgående politiker får ett stöd mellan nuvarande uppdrag och framtida uppdrag. Det kan också betalas ut i form av pension.

Stödet baseras på inkomsten och hur länge man har jobbat. Förra året taxerade Hans Forsberg (M) cirka en miljon kronor för uppdraget som kommunstyrelsens ordförande och det är utifrån det beloppet man avgör hur mycket omställningsstödet kan bli.

”Handlar om en betydande summa”

– Om han bestämmer sig för att söka stödet så handlar det om en betydande summa som kommunen kan få betala ut till honom varje månad, säger Larry Söder (KD) som är ordförande i arvodesberedningen.

Det krävs dock att Hans Forsberg, som avgick efter att ha ertappats med att köpa sex i helgen, söker stödet själv.

Kan det påverka att han har erkänt en kriminell handling och att det är därför han har lämnat?

– Vi vet inte det än. Just nu håller vi på att läsa igenom hans avtal och hur avtalet för omställningsstödet ser ut för att veta om han har rätt till stödet om han skulle söka det, säger Larry Söder.

Politikerna Ulrika Landergren (L) och Eva Borg (S) om att Hans Forsberg (M) kan få rätt till ersättning från kommunen:

SVT har sökt Hans Forsberg utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppolitiker i Kungsbacka köpte sex

Mer i ämnet