Hans Hoff (S) 1 maj-talar i Halmstad. Foto: Sveriges Riksdag / TT

Hans Hoff 1 maj-talar i Halmstad

Publicerad

Hans Hoff (S), riksdagsledamoten från Slöinge, kommer i sitt 1 maj-tal att gå hårt åt psykiatrin i Halland som i hans mening är en av de sämsta i landet.

Hans Hoff (S) är riksdagsledamoten från Slöinge i Falkenberg och ordföranden för socialdemokraternas partidistrikt Halland som i år kommer att hålla sitt 1 maj-tal i Halmstad.

– Jag har väl hållit 10-15 tal på 1 maj men det här blir första gången i Halmstad, säger han till SVT Nyheter Halland.

Det var för tre veckor sedan som Hans Hoff fick frågan om att hålla talet. Och det tog inte lång tid innan han var säker på vilka ämnen han ska ta upp.

”Nedåtgående spiral”

Dels kommer socialdemokraten att prata om att sjukskrivningarna i Halmstads kommun ökar och att det då ofta handlar om kvinnor som arbetar i den offentliga sektorn. Det här är också ett ämne han tagit upp i tidigare tal.

– Det verkar vara väldigt svårt att få ordning på detta, det har pågått väldigt länge. Jag skulle kunna tänka mig att ju fler som sjukskriver sig desto högre blir pressen på de som är kvar. Det blir en nedåtgående spiral. Vi måste jobba på ett mycket bättre sätt för att bryta den här utvecklingen som kostar oss mångmiljonbelopp, säger Hans Hoff.

”Helt oacceptabelt”

Och så kommer talet alltså att handla om psykiatrivården i Halland. Ett rykande hett ämne som SVT Nyheter Halland tagit upp i flera inslag det senaste.

– Just psykiatrin är en otroligt viktig del. Det är helt oacceptabelt att Halland är bland de sämsta i Sverige. Att man inte ens klarar 90 dagar – jag menar 90 dagar är en evighet för de här ungdomarna – det är helt oacctabelt, säger Hans Hoff.

Med 90 dagar syftar han på vårdgarantins tidsgräns, att man inte ska behöva vänta längre för att få träffa en spcialistläkare. 2014 fick alla som behövde det tid inom vårdgarantin. Men 2015 hade den siffran sjunkit till 81 procent, vilket är sämst i landet. Det här rapporterade SVT Nyheter Halland om nyligen.

Ett par skor till två barn

I sitt tal kommer Hans Hoff också belysa en fattigdom som han menar att vi inte tänker på.

– Det finns familjer i Halland, ofta ensamstående mammor födda och uppvuxna i Sverige, som vänder sig till kyrkan för att få mat och hygienartiklar. Det finns familjer som äger ett par skor till två barn, berättar Hans Hoff.

Han säger att de här mammorna är så marginaliserade och så nedtryckta att de inte vänder sig till samhället när det gäller försörjningsstöd.

– Barnbidrag och underhållstödd är det de tar emot, det täcker väl knappt hyran egentligen. Här måste samhället börja se de här människorna och få in dem på arbetsmarknaden.

Inleds i Norre Katts park

Klockan 12.30 samlas 1 maj-firarna i Halmstad i Norre Katts park. Vid 14 börjar det klassiska tåget traska genom staden och vid 15-tiden kommer Hans Hoff att hålla sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.