Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) och landstingsrådet Irene Svenonius (M). Foto: Riksdagen och Anna Molander

Hans Hoff (S) polisanmäler Irene Svenonius (M) för havererade cancerköer

Uppdaterad
Publicerad

Det moderata landstingsrådet Irene Svenonius (M) polisanmäls av den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff (S). Orsaken är haveriet med cancerköerna på Karolinska sjukhuset, något som ledde till att patienter dog.

Det var under onsdagskvällen som Hans Hoff (S) lämnade in sin anmälan på Södermalms polisstation, något som han aldrig gjort tidigare i sin politiska karriär. Det här var Aftonbladet först med att rapportera om.

– Både läkare och lägre tjänstemän i sjukvårdsorganisationen har slagit larm. Situationen har varit så allvarlig att människor kan dö. Sen har det visat sig att det funnits misstanke om att ett par personer avlidit beroende på att man inte fått ordning på cancerköerna, säger Hans Hoff (S).

”Gör mig rätt så förbannad”

Dagens Nyheter avslöjade nyligen att sjukhuschefen hade kännedom om situationen och att även själva ledningen haft kunskaper som man tidigare förnekat. Det var när Hans Hoff fick reda på den informationen som han reagerade.

– Trots detta genförs inga åtgärder. Då vill jag att polis och åklagare granskar om det finns någon from av brottslighet kring detta. Det här är så allvarligt att jag gör en polisanmälan. Och så gör det mig rätt så förbannad, säger han.

Varför polisanmäler du inte sjukhusledningen?

– Yttersta ansvaret har alltid landstingsstyrelsens ordförande, svarar Hans Hoff (S).

Vill få klarhet

Nu hoppas han på att polis och åklagare för en rejäl förundersökning där frågan körs i botten.

– Jag vill få klarhet vilken kunskap som fanns i landstingsstyrelsens ledning i Stockholm och att man också konstaterar om det finns anledning att gå vidare till åtal, säger Hans Hoff (S).

”Belasta rättsväsendet”

SVT Nyheter Halland har sökt Irene Svenonius (M) och kommit i kontakt med hennes pressektreterare Caroline Opsahl. Hon meddelar att finanslandstingsrådet inte ställer upp på intervju. Däremot får vi följande kommentar i ett mail från pressekreteraren.

”Frågan har utretts av utredaren Anders Milton. Det här gör det tydligt att Socialdemokraterna varken läst utredningen eller förstår hur ett landsting styrs. När polisen inte har tid att utreda våldtäkter väljer Socialdemokraternas partiledning i stället att belasta rättsväsendet med politiska utspel. Vi tar gärna en seriös diskussion om hur sjukvården behöver utvecklas och hur vårdköerna kan kortas.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer