Foto: SVT

Här är de dåliga badplatserna

Uppdaterad
Publicerad

Vid kraftigt regn riskerar tarmbakterier sköljas ut i badvattnet. Havs- och vattenmyndigheten pekar ut Sörvik och Björkäng som två av Sveriges nio dåliga badplatser.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som inför varje badsäsong klassificerar Sveriges 445 EU-badplatser enligt skalan utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt.

Nio badplatser stämplas nu inför badsäsongen 2016 som dåliga. Detta baseras på de senaste fyra årens provtagning av tarmbakterierna e.coli och intestinala enterokocker.

– Bakterierna indikerar att vattnet kan ha blivit påverkat av en förorening som innehåller avföring. De är i sig normalt sett inte farliga men tyder på att det kan finnas andra typer av bakterier, virus eller parasiter i badvattnet som man kan bli sjuk av, säger Anneli Carlander, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten.

Och två av dåliga badplatserna finns i Halland – Björkäng i Varberg och Sörvik i Kungsbacka.

Hänger med i fyra år

På ingen av platserna lär det komma som någon överraskning. Klassificeringen var den samma förra året.

– I och med att Havs- och vattenmyndigheten tittar på vattenproverna fyra år tillbaka i tiden hänger det med oss länge, säger Jenny Bergström, avdelningschef för drift- och anlägnging inom hamn- och gatuförvaltningen på Varbergs kommun.

På Björkäng har vattenproverna varit otjänliga vid två tillfällen de senaste två åren.

– Det har varit på dagar när det har regnat mycket och inte varit någon som badat. Då får vi ett högt utflöde från vattendragen som skapar problem. När vi sedan tagit nya prover tre dagar senare har det varit bra igen, säger Jenny Bergström.

Jordbruksmark och småstugeområde

Både precis norr och precis söder om badstranden rinner det ut bäckar som bedöms vara källan till problemen på Björkäng.

– Det är bäckar som drar med sig vatten ut från jordbruksmark och sommarstugeområden där de enskilda avloppen kanske inte alltid är de bästa, säger Jenny Bergström.

Liv Sonntag, enhetschef för offentlig miljö på Varbergs kommun, säger att det finns ett behov av att gå till botten med problemen.

– Men det är ingen quickfix att komma tillrätta med det. Men jag tror att det är något vi måste utreda mer. Badplatserna betyder jättemycket för Varberg, säge Liv Sonntag.

Dagvattenproblem i Sörvik

Sörvik i Kungsbacka kommun hade inga otjänliga vattenprov förra året, men ett året innan och två 2012.

Där bedöms problemet vara en dagvattenledning från Åsa som mynnar ut på badplatsen. Vid mycket nederbörd vatten från en avloppspumpstation brädda över och rinna ut i dagvattenledningen.

Har försökt åtgärda problemet

Kungsbacka kommun har på olika sätt försökt få bukt med problemet. Så sent som förra sommaren identifierade man, efter ett omfattande arbete, flera fastigheter med felkopplade ledningar, där avloppet från toaletten gick ut i dagvattnet utan att fastighetsägarna kände till det. Då åtgärdade man felkopplingarna och spolade rent ledningarna.

Kommunen fortsätter också att söka i ledningsnätet för att se som om det kan finnas fler felkopplingar som man ännu inte har upptäckt.

Havs- och vattenmyndighetens sajt Badplatsen kan du själv se statusen på din badplats och vattenprover fyra år tillbaka i tiden. I Halland redovisas 144 badplatser.

Sveriges 9 dåliga badplatser

Visa

EU-badplatserna i Sverige som får klassificeringen ”dålig” är:

Sörvik, Kungsbacka

Björkäng, Varberg

Nickstabadet, Nynäshamn

Hälleviks strand, Sölvesborg

Hamnhusen T-bryggan, Lomma

Sibbarp Barnviken, Malmö

Hittarp, Helsingborg

Fria bad, Helsingborg

Karlslund, Bollnäs

Klassificeringen grundar sig på badvattenprover för e.coli och enterokocker under den senaste fyraårsperioden.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer