• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Kristina Holm med hunden Toby till vänster och Pernilla Levander med hunden Svea till höger. Foto: Johanna Holstein

Här är hundarna som hjälper barn med svårigheter

Publicerad

Barn med olika diagnoser och funktionshinder får hjälp av habiliteringshundarna Svea och Toby som med sina unika egenskaper och träning skapar en kravlös miljö att utvecklas i.

Svea är en stor och mysig Berner sennenhund som med sitt lugna sätt kan få barn och ungdomar att slappna av och lättare koncentrera sig. Toby, den pigga Border collien, hjälper till att få upp tempot och bjuder gärna in till lek.

Båda är utbildade till pedagogiska tjänstehundar och jobbar på barnhabiliteringen på sjukhuset i Halmstad.

Tas bort på grund av allergirisk

Målgrupp är barn, ungdomar och vuxna med motoriska funktionsnedsättningar, intellektuell funktionsnedsättning och personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Funktionshinder som kan påverka förmågan att röra sig, se, höra, förstå, uppfatta omvärlden eller relatera till andra människor. Här kan de specialtränade hundarna hjälpa till.

Nu får hundarna dock inte vara kvar i tjänst på habiliteringen längre. Socialstyrelsens regler tillåter inte hundar i sjukvårdsmiljö då det finns allergirisk.

Se i klippet hur hundarna jobbar. (Barnen i klippet är inlånade statister.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.