Tolv landskapskonstverk mellan Falkenberg i norr och Helsingborg i söder ställs i år ut längs cykelstråket Kattegattleden. Foto: X-sites/SVT

Här är konsten som kantar cykelleden i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärer från hela världen har velat vara med – bara tolv har valts ut till konstprojektet som kantar cykelstråket Kattegattleden i sommar.

Det är andra året som landart-uställningen Xsites genomförs längs cykelleden som går från Helsingborg i söder till Göteborg i norr.

– Det har varit en avsevärt större spridning på konstnärerna som sökt om att vara med i år. Vi har fått in ansökningar från USA, Sydafrika, Japan, hela Europa och förstås Norden, säger projektledaren Robert Hais för arrangerande Konstnärscentrum Väst.

Halmstad och Falkenberg

En jury har sedan valt ut vilka tolv som får vara med och tilldelat dem ett område längs leden där de fått skapa landartkonst.

De sex verk som är placerade i Halland finns dock enbart runt Halmstad och Falkenberg i år och skälet är att det är de kommuner som valt att vara med och finansiera projektet tillsammans med bland andra Region Halland och Statens kulturråd.

Så här ser det ut på några ställen i Halland fram till början oktober:

Roy Staab – Why knot (Morups tånge, Falkenberg). Foto: Roy Staab
Anna Örtemo – Pick a color (Tullkammarkajen, Halmstad) Foto: Anna Örtemo
Åsa Frankenberg – Boathouse 8 (Glommen, Falkenberg) Foto: Åsa Frankenberg

I Skåne finns lika många konstverk i Höganäs, Helsingborgs och Ängelholms kommuner.

Ljudinstallation

Förra årets kanske mest uppmärksammade verk var Halmstadkonstnären Micael Erikssons ljudinstallation vid observatoriet i Tönnersa, utanför Halmstad.

Den fick kritik för att den förde oväsen och utsattes också för sabotage. Ljudkablarna klipptes av så att verket tystnade redan efter en vecka. Men den lagades igen.

Men arrangörerna drar sig inte från att även i år har en ljudinstallation med i utställningen. I Skälderviken, Ängelholm, har kkonstnären Ola Nilsson installerat en lågfrekvent stålljudsmiljö. 

Här finns konstverken

Här är konstnärerna som deltar i X-sites längs Kattegattleden och var du kan se deras konstverk:

Åsa Frankenberg – Glommen, Falkenberg

Anna Smillidotter – Morups tånge, Falkenberg

Roy Staab – Morups tånge, Falkenberg

Anna Örtemo  – Tullkammarkajen, Halmstad

Mariano Leon – Tullkammarkajen, Halmstad

Aski Dahl – Tullkammarkajen, Halmstad

Ingrid Ogenstedt – Viken, Höganäs

Roger Rigorth, – Skälderviken, Ängelholm

Ola Nilsson – Skälderviken, Ängelholm

Muhammad Ali – Helsingborg

Ryszard Litwiniuk – Helsingborg

Annelie Nilsson – Viken, Höganäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.