Räkna med att det dyker upp en hel del fiktiva mordoffer i Falkenbergs kommun framöver. Foto: SVT

Falkenberg är nya mordmeckat

Uppdaterad
Publicerad

Ystad och Fjällbacka i alla ära, men nu finns en ny ort med deckarmysterier. Kriminalromanen ”Bittert svek” är den första i den planerade sviten som går under namnet Falkenbergsmorden.

Räkna med att det dyker upp en hel del fiktiva mordoffer i Falkenbergs kommun framöver. Hjärnan bakom är den debuterande deckarförfattaren Christine ”Tina” Karlsson som bor i Glommen. En plats hon kallar paradiset.

– Det känns hemma. Jag känner mig lugn, trygg och skön och älskar det här, säger Tina som använder sig av signaturen CT Karlsson på sina böcker.

Författaren flyttade till fiskeläget utanför Falkenberg 2011. Efter år av kringflackande i Sverige och världen kände hon att hon hittat rätt. Karriärmässigt har hon också provat på en hel del innan hon valde att satsa på författandet. Eller vad sägs om ridlärare, dykinstruktör, ekonom och forskare i geologi.

– Jag tror det har gett mig massor i mitt skrivande. Inte minst alla olika människor jag träffat, säger Tina.

”En spännande miljö”

Promenader i Glommen och Falkenberg ger inspiration till mordplatser och hon lovar läsaren en hög igenkänningsfaktor. Första boken börjar med ett mord vid Vallarnas friluftsscen i Falkenberg.

– Jag var där och gick med hundarna när vi precis hade flyttat hit och tyckte det var en spännande miljö, helt fantastisk. En oas mitt inne i Falkenberg. 

Men det blir ingen buskis och det dyker inte upp några lokalkändisar i den första boken Bittert svek.

– Nej, personerna är fiktiva men man kommer att känna igen sig. Sen har jag fått ändra färger på hus för att de som bor där inte ska behöva få besök. Om den nu slår.

Så du räknar med att folk vallfärdar till Glommen sen?

– Ja, eller hur, säger hon med ett skratt.

”Värt ett försök”

Boken ger hon ut i egen regi och hon har satsat sina besparingar i projektet. Och hon oroar sig inte för att drunkna bland alla andra deckarförfattare därute. En strategi är att vara aktiv på flera sociala medier.  

– Jag pratar gärna och mycket om Falkenbergsmorden. Sen är jag envis och en slags entreprenör. Jag hoppas att det ska synas, säger hon.

Hon hoppas även att det ska finnas en attraktionskraft i det att böckerna utspelar sig i Falkenberg.

– Speciellt kanske för oss hallänningar. Naturligtvis är ingen lyckligare än jag om det är fler än hallänningar som vill läsa min bok. Jag känner att det är värt ett försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.