Ungefär 200 blir påkörda varje år i Halland Foto: SVT

Här är vägarna med mest viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakt, brunst och gryningspendling. Anledningarna till att vara extra uppmärksam på vägen är flera just nu.

Den senaste veckan har över 60 viltolyckor rapporterats in till polisen i Halland. Oktober är viltolyckornas högsäsong och den som är ute och kör i höstskymningen bör vara uppmärksam.

– Det är en ganska dramatiskt ökning av viltolyckor i början av oktober varje år, säger Pontus Nilsson, länsansvarig polis i Nationella Viltolycksrådet.

Älgjakt och brunst

Det är inte bara den pågående älgjakten som gör att många djur rör extra mycket på sig just nu. Många djur går i brunst under hösten och det i kombination med att våra egna pendlingstider börjar sammanfalla med gryning och skymning gör att viltolyckorna blir fler.

Pontus Nilsson vädjar till hallänningarna om att vara noga med att märka ut platsen för olyckan. När platsen är dåligt utmärkt innebär det inte bara mer jobb för eftersöksjägarna. Det finns också en risk att djuren får lida i onödan.

– Det är inte så roligt när man som frivillig eftersöksjägare blir utringd klockan tre på natten och får platsen beskriven som en vägsträcka på en mil, säger Pontus Nilsson.

100 rådjur i månaden

Varje år rapporteras runt 1700 viltolyckor i Halland in till Nationella Viltolycksrådet. Förutom rådjuren förekommer mest frekvent i olycksstatistiken, i snitt blir omkring 100 stycken påkörda i månaden i Halland, blir även runt 200 älgar påkörda varje år.

De senaste åren har också olyckorna med vildsvin blivit fler. Förra året rapporterades 231 vildsvinsolyckor in.

– Sedan hade vi ju vargen utanför Oskarström för ett tag sedan. Det brukar faktiskt vara någon varg eller ett par lodjur varje år, säger Pontus Nilsson.

Se upp på Nissastigen

Pontus Nilsson berättar att den som kör på riksväg 25 och 26 och länsväg 150, 153 och 154 bör vara extra försiktig eftersom det där sker betydligt fler viltolyckor än på andra platser i länet.

Men poängterar samtidigt att viltstängsel inte är någon garanti för att slippa möta djur på vägen.

– Vill de förbi ett viltstängsel så kommer de förbi, säger han och tillägger att viktigast av allt är att hålla hastigheten.

– Och tänk på att djur sällan är ensamma. Så istället för att andas ut och tänka ”jag klarade mig” när man ser ett djur så var extra vaksam och sänk hastigheten.

Vägarna med flest viltolyckor i Halland

Riksväg 25

Riksväg 26

Länsväg 150 Falkenberg-Torup

Länsväg 153 Varberg-Ullared-Fegen

Länsväg 154 Falkenberg-Ullared-Älvsered

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.