Thommie Sylvander leder dykningarna runt Varbergs fästning. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Här dyker de i Varberg efter skräp och historiska fynd

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen samlades en grupp dykare i Varberg för att städa i vattnet kring fästningen i staden. Syftet var att plocka upp skräp från botten vid vallgraven, men man höll också ögonen öppna för eventuella historiska fynd.

– En sköld, ett svärd eller varför inte en gammal pistol? Det vore häftigt om vi hittade något från den tiden, säger Weine Petersson, en av dykarna.

Cyklar, burkar och gamla ölflaskor. Det var några av de föremål som dykarorganisationen förväntade sig hitta på botten vid Varbergs fästning. Vattnet vid vallgraven är grumligt och det krävde särskild försiktighet för att inte göra sig illa.

– Sikten är begränsad och därför får vi använda händerna för att leta oss fram. Dykarna är vana så det är inga problem, men förutsättningarna är lite annorlunda än vanligtvis, säger Thommie Sylvander, representatör NAUI Skandinavien.

Se hur det gick för dykarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.