”Det kan bli hur rent som helst”, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA. Foto: SVT

Istället för dricksvatten – här kan avloppsvatten komma att återanvändas

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad och Laholm kan bli två av Sveriges första kommuner att börja återanvända avloppsvatten för att spara på rent dricksvatten.

– Är det rimligt att vi använder rent dricksvatten till allt som vi gör i dag? Som toalettspolning, bevattning och till industrier, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Vi möter honom på Västra strandens reningsverk i Halmstad. Hit kommer årligen 10 miljoner kubikmeter avloppsvatten som renas och släpps ut i havet.

Dricksvattenbristen sätter frågan på agendan

Samtidigt flödar en stor mängd friskt dricksvatten ut till verksamheter som inte behöver ha vatten av högsta drickbar kvalitet.

Att ersätta en del av den mängden med det som i branschen kallas för tekniskt vatten har blivit en allt viktigare fråga, inte minst efter de senaste somrarnas dricksvattenbrist i kommuner som Laholm och Halmstad.

– 30 procent av allt dricksvatten som vi producerar går till olika industrier, köpcentrum och andra företag. Hur mycket av det som skulle kunna ersättas med annat vatten vet vi inte i nuläget, men det är sånt vi ska titta mer på, säger Fredrik Christensson.

Krävs miljoninvesteringar

Under våren har Laholmsbuktens VA, tillsammans med sex andra sydsvenska kommuner, ingått i en studie vid Lunds universitet som handlar om hur avloppsvatten ska kunna återanvändas för industrin.

För att göra det krävs sannolikt miljoninvesteringar i ytterligare steg av rening jämfört med dagens reningsverk, men också i nya vattenledningar.

– Vi är mogna att ta det här steget och det är inte orimligt att vi har någon lösning med tekniskt vatten för industrier inom en femårsperiod. Vi har haft möten med ett antal verksamheter i Halmstad under våren och de diskussionerna forsätter, säger Fredrik Christensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.