I klippet berättar Niklas Voss, butiksägare i Våxtorp, om pantstationen. Foto: SVT

Här kan du panta din tomma snusdosa

Uppdaterad
Publicerad

På en matvarubutik i Våxtorp, i Laholms kommun, kan du sedan någon månad tillbaka panta din tomma snusdosa. Dosorna körs sedan av butiksägaren till snustillverkaren i Lund, som skänker två kronor per dosa till Håll Sverige Rent.
– Det är en smidig och enkel lösning till att plasten inte hamnar i naturen, säger butiksägaren Niklas Voss.

Idén till att införa en pantstation för snusdosor i matbutiken föddes när han och en kompis såg konceptet i en av snustillverkarens butiker i Lund. Niklas Voss besöker ofta staden privat och passar nu på att lämna ett lass med snusdosor som kunderna lämnat när han åker dit.

Hans initiativ uppskattades av snustillverkaren som nu inlett ett pilotprojekt i tre butiker i Stockholm där snusare kan panta sina dosor.

Har samlat tusen dosor

Stationen som finns i matbutiken är omtyckt av kunderna, som de senaste veckorna har lämnat in långt över 1000 snusdosor.

– Det blir lite som en folkgrej att man samlar in och sparar, man ska slå sitt senaste rekord, säger Niklas Voss.

Själv hoppas han att det i framtiden ska finnas mer permanenta pantstationer för snus, precis som för andra flaskor och burkar.

Hallandsposten var först med att rapportera om detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer